Om de toenemende vraag van zonnepanelen te kunnen bijhouden, worden bij Tempress in Vaassen machines ontwikkeld die steeds efficiëntere zonnecellen en halfgeleiders produceren. Een van onze engineers, Sylian, werkt via AKOS voor Tempress en helpt mee de nieuwste machines te ontwikkelen.
Sylian ging direct na haar studie Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim in Zwolle aan de slag bij AKOS in het Young Development Program. Dit is een uitgebreid technisch traineeship toegespitst op jouw ambities en waarbij je in een jaar veel ervaring opdoet. “Tijdens het YDP vond ik de bedrijfsbezoeken erg leuk. Hierbij bezoek je een bedrijf waar op dat moment een mede-YDP-deelnemer een project doet en krijg je een rondleiding en een casus voorgelegd. Aan het einde van de dag heb je een goed overzicht van de werkzaamheden binnen dat project. Zo krijg je een beeld van wat er allemaal mogelijk is en doet er inspiratie op van wat er leuk is om in de toekomst verder mee te gaan. Als het project bijna afloopt, wordt er bij AKOS altijd rekening gehouden met voorkeuren voor een volgend project.”
Als het project bijna afloopt, wordt er bij AKOS altijd rekening gehouden met voorkeuren voor een volgend project.
Het programma startte met een project bij AKOS op kantoor, om de collega’s in Apeldoorn goed te leren kennen. Na een korte periode kwam er een opdracht beschikbaar bij KWT Waterbeheersing in Biddinghuizen. Bij KWT werkte Sylian als technisch tekenaar om met 3D-programma Inventor technische tekeningen van stuwkleppen te maken. Na KWT werkte Sylian nog aan een opdracht voor VECO B.V. en ging vervolgens als technisch tekenaar bij Tempress aan de slag. Hier tekent ze onderdelen van een innovatieve machine voor de productie van zonnecellen. De meeste van deze machines worden aan de Aziatische markt verkocht.
“Ik heb veel vrijheid in het project, ik mag zelf onderdelen ontwerpen die ik later in de machine teken. Nieuwe componenten en aanpassingen teken ik ten opzichte van het bestaande model. Het gaat hierbij om een upgrade van de huidige machine. Er is bijvoorbeeld besloten om de handkraantjes voor het afsluiten van gaskanalen te vervangen, hier moeten dan vervolgens de leidingen, die daarop aangesloten zijn, veranderd worden. Ik moet dan goed kijken hoe ik de leidingen dan laat lopen in het CAD-model.”
Ik heb veel vrijheid in het project, ik mag zelf onderdelen ontwerpen die ik later in de machine teken.
Bij het bedenken van de aanpassingen, is het belangrijk dat Sylian goed rekening houdt met de maximale afmetingen die in de machine mogelijk zijn. Het geheel moet vervoerd kunnen worden. Bovendien moet er nagedacht worden over het montageproces van de componenten en de ruimte voor onderhoud binnenin de machine. Om een voorstelling te krijgen van de machine kan ze makkelijk even naar de assemblagelijn lopen om de huidige machine te bekijken. De machines die bij Tempress gemaakt worden, zijn componentsgewijs opgebouwd. Dat wil zeggen, dat een klant kan kiezen welke opties allemaal in de machine aanwezig moeten zijn. Op die manier wordt de machine dan opgebouwd. Afhankelijk van de wens van de klant, kan de machine uit vijf lagen bestaan met elk zijn eigen functie voor het produceren van een laag op de zonnecel. Al deze opties worden door Sylian uitgewerkt.
“Op de afdeling bij Tempress, werk ik met drie andere tekenaars aan de nieuwe machine. Er heerst een hele prettige werksfeer en je kunt makkelijk wat vragen aan de anderen en aan de projectleider. Daarnaast is er vanuit AKOS eveneens regelmatig contact om de voortgang te bespreken. Mocht ik ergens niet uitkomen, dan kan ik altijd de hulp van mijn collega’s in Apeldoorn inroepen, die staan altijd voor je klaar.”
Mocht ik ergens niet uitkomen, dan kan ik altijd de hulp van mijn AKOS-collega’s inroepen, die staan altijd voor je klaar.
Wil jij ook een vliegende start van je carrière als Mechanical Engineer bij AKOS of een ander bedrijf uit ons netwerk? Neem dan contact op!