Van Textile Engineering naar Mechanical Engineering en van Irakees naar Nederlands. Het klinkt als een extreme overgang, maar laat alles wat nieuw is nou juist een bron van energie zijn voor Serwah.
Serwah studeerde Textile Engineering in Bagdad, waarna ze direct aan de slag ging in de textielindustrie, één van de belangrijkste industrieën van Irak. Na het aanbreken van de Tweede Golfoorlog, was Serwah in 1993 genoodzaakt te vluchten uit het land waar ze opgroeide. Ze kreeg in Nederland een verblijfsvergunning en begon direct met het leren van de Nederlandse taal en niet veel later met het zoeken naar een baan.
Ik krijg energie van alles wat nieuw voor me is. Daarom is afwisseling in m’n werk heel belangrijk voor mij.
Bij die zoektocht bleek er in Nederland nauwelijks werk te zijn in de textielindustrie. Serwah besloot het roer volledig om te gooien; ze begon met een deeltijd studie Mechanical Engineering aan de HAN. Na het afronden van haar afstudeeropdracht bij AKZO Nobel in 1999, zocht ze een meer technische baan. Ze ging werken bij verschillende ingenieursbureaus, waar ze in aanraking kwam met vele disciplines binnen de werktuigbouwkunde, onder andere op het gebied van petrochemie, staalconstructie, fijnmechanische machinebouw, hydrauliek en koeling. Daarnaast leerde ze werken met technische tekenprogramma’s zoals Inventor, AutoCAD 3D en SolidWorks en volgde ze cursussen in Zweden.
In 2015 startte Serwah via AKOS met een opdracht voor GEA Refrigeration in Den Bosch, waar ze na een jaar overgenomen werd als werknemer. “In 2017 besloot ik toch weer bij AKOS te willen werken. Via AKOS kan ik namelijk kiezen uit verschillende interessante opdrachten bij meerdere bedrijven.” Ze ging via AKOS aan de slag bij Tempress in Vaassen, een bedrijf dat machines ontwikkelt die zeer efficiënte zonnecellen en halfgeleiders kunnen produceren. Hier voerde ze controlewerk uit voor verschillende assemblages, door het analyseren van tekeningen en het uitvoeren van fysieke controles.
In 2017 besloot ik toch weer bij AKOS te willen werken. Via AKOS kan ik namelijk kiezen uit verschillende interessante opdrachten bij meerdere bedrijven.
Na afronden van het project bij Tempress, begon ze met een nieuwe opdracht in Doetinchem bij Hosokawa Micron. Hosokawa Micron is een wereldwijde leverancier van machines en systemen voor de poeder- en bulk industrie. Deze machines kunnen allerlei producten door het gebruik van vele verschillende technieken omzetten in een poeder. Producten lopen uiteen van metalen tot voedingsstoffen en medicijnen. Serwah werkt momenteel aan het doorvoeren van standaardisatie binnen Hosokawa Micron. Dat de ‘poederwereld’ nog volledig onbekend voor haar was, zag Serwah als een mooie kans om iets industrie-specifieks te leren.
In het kader van standaardisatie ontwikkelde Serwah bij Hosokawa Micron een systeem om alle batch- en continu-systemen op een logische manier te nummeren. Met behulp van Visio en Visual Basic ontwikkelde ze een uniek tag-nummeringssysteem, zodat het nu mogelijk is om elk onderdeel in de vaak zeer uitgebreide systemen te lokaliseren. Bovendien is er goed te zien hoeveel van dezelfde onderdelen er in een systeem zitten. “De uitdaging van het project zit in het werken met volledig nieuwe industrie-specifieke onderdelen en methoden. Dat is juist ook wat ik leuk vind.”
Serwah werkt nu aan het creëren van een soort bibliotheek in Visual Basic, waarin standaard processchema’s volgens de ISA-norm opgeslagen zijn. Zo zijn alle processchema’s binnen zeer korte tijd te vinden wat resulteert in een forse tijdsbesparing. “Ik krijg energie van alles wat nieuw voor me is. Daarom is afwisseling in m’n werk heel belangrijk voor mij.”
Ook interesse in een afwisselende functie als engineer binnen de industrie? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.