Als Mechanical Engineer bij AKOS werk je niet alleen in verschillende sectoren, maar ook aan verschillende producten, uiteenlopend van fijnmechanica tot zeer grote machines. Een ultiem voorbeeld van werken aan grote machines kan engineer Roy geven. Hij werkt momenteel via AKOS als Production Engineer bij Nooteboom Trailers in Wijchen. Nooteboom ontwerpt en bouwt trailers gericht op het uitzonderlijk wegvervoer. Een voorbeeld hiervan is een uitschuifbare trailer die een lengte van 64 meter kan bereiken voor het vervoeren van onder andere windmolenschoepen.
Toen Roy bij AKOS kwam koos hij ervoor om te beginnen met het Young Development Program (YDP). In dit programma wordt de nadruk gelegd op ervaring opdoen middels verschillende projecten en op persoonlijke ontwikkeling door middel van cursussen. “AKOS was transparant en duidelijk over wat ik kon verwachten en het YDP is een mooie mogelijkheid om je snel te ontwikkelen tot een ervaren engineer.”
Een van de eerste projecten van Roy binnen het YDP, deed hij bij Rademaker, een wereldwijde producent van machines die allerlei soorten deegwaren maken. Op de Research and Development afdeling hielp Roy mee met het terugschalen van een bestaande deegmachine onder leiding van een Lead Engineer vanuit AKOS. Deze moest compacter, goedkoper en daarmee aantrekkelijker voor kleinere bakkerijen worden. Roy’s taak was het om te evalueren hoe de bestaande machine zo goed mogelijk kon worden teruggeschaald. Vervolgens verwerkte hij dit in een 3D-model in SolidWorks en maakte hij hieruit 2D-tekeningen voor productie.
Bij dit project kon ik écht mijn creativiteit kwijt.
Bij het nieuwe ontwerp was het de bedoeling zoveel mogelijk gebruik te maken van standaard onderdelen uit de grote variant, zodat er zo min mogelijk nieuwe onderdelen benodigd zouden zijn voor de nieuwe machine. Dit voorkomt onnodig veel variatie binnen de opslag. De machine waaraan Roy werkte was er één van de veertig in een reeks, die samen zo’n 80.000 deegwaren per uur produceren. Het was van belang om rekening te houden met de aansluiting op de rest van de reeks. Daarnaast moest rekening worden gehouden met strikte eisen voor machineveiligheid, voedselveiligheid en hygiëne. “We zijn begonnen door de bestaande machine als referentie te nemen en van daaruit te bepalen wat er in de nieuwe machine wel en niet nodig was. Na het toevoegen van de nieuwe componenten is het geheel uitgewerkt. Uiteindelijk kwamen we ongeveer op de helft van het formaat van de bestaande machine uit. Bij dit project kon ik écht mijn creativiteit kwijt.”
Na enkele projecten bij andere bedrijven, werkt Roy nu via AKOS als Production Engineer bij Nooteboom. “Ik houd me nu bezig met alle innovaties binnen Nooteboom aan productieprocessen, zodat mensen in de fabriek makkelijker hun werk kunnen doen. Dit loopt uiteen van het helpen bij het aanpassen van machines, het in productie nemen van nieuwe machines en ontwerpen en maken van technische hulpmiddelen.”
Zo ontwierp Roy een bok waarop de trailers geplaatst kunnen worden die intern vervoerd moeten worden, bijvoorbeeld naar de spuiterij. De bok is vastgemaakt aan een trailer en hierop worden de te vervoeren trailers vastgezet. De eis was dat de bok 10.000 kg aan massa aan moest kunnen en dat er met een versnelling van 1G niets zou gebeuren, bijvoorbeeld bij een scherpe bocht of een noodstop. “Voor het ontwerp hiervan heb ik verschillende sterkteberekeningen gedaan en heb ik berekend hoe een trailer over de rubberen bovenkant van een bok glijdt. Inmiddels is de bok in productie.”
Inmiddels is de bok in productie. Het is mooi om je eigen ontwerp na een paar weken in het echt te kunnen zien.
Momenteel werkt Roy aan de implementatie van een nieuwe freesbank in de productielijn van Nooteboom. “Het is mooi om je eigen ontwerp na een paar weken in het echt te kunnen zien, dat geldt voor de bok en ook voor deze toevoeging op de freesbank. Als alle onderdelen binnen zijn zal ik de productiemedewerkers ondersteunen bij het bouwen van de constructie.”
De freesbank zal gebruikt worden om las-aanschuiningen aan plaatwerk vanaf tien millimeter dikte te maken. Er is een techniek bedacht om de platen op de juiste manier op de freesbank te fixeren. Dit gebeurt met behulp van een wegklapbare aanslag in combinatie met een aantal magneetplaten. Het is de taak van Roy om een deel van de aanslag te ontwikkelen, de pneumatische aansturing te regelen en contact te houden met leveranciers van de verschillende onderdelen. Daarnaast werkt hij het geheel uit in zowel 2D en 3D in het programma Inventor.
“Ik vind het mooi om als engineer steeds weer voor nieuwe en heel verschillende uitdagingen te staan en ik wil me in de toekomst graag ontwikkelen tot lead-engineer.”
Meer weten over werken bij AKOS als Mechanical Engineer of het Young Development Program? Neem dan contact op!