In het meest westelijke puntje van Friesland, tegen de Waddenzee aan is een van de drie zoutwinningsbedrijven van Nederland gevestigd: Frisia Zout. Momenteel werkt AKOS Project Engineer en Projectmanager Hans op het projectbureau van Frisia Zout aan uiteenlopende projecten.
Frisia Zout produceert hoge kwaliteit zout voor o.a. de chemische, farmaceutische en voedingsindustrie. Ook wordt het zout gebruikt voor waterontharding en strooizout. Momenteel heeft het bedrijf nog 1 winningslocatie op land en is volop bezig om de bestaande zoutwinning van het vasteland naar een nieuwe locatie onder de Waddenzee te verplaatsen. Het zout wordt op een diepte van drie kilometer gewonnen. Via ondergrondse leidingen wordt het naar de productielocatie in Harlingen vervoerd. Daar wordt het opgevangen in een pekelvijver en vervolgens in meerdere stappen via een zuiverings- en verdampingsproces omgezet naar zout.
De productie van het bedrijf draait 24/7 en slechts één keer per jaar is er een geplande onderhoudsstop van 2 weken. En dat onderhoud is hard nodig, gezien alles wordt aangetast door de zoute lucht en pekelneerslag. Tijdens de onderhoudsstop moeten, naast de reguliere controle en onderhoudsprojecten, ook de verbeteringsprojecten uitgevoerd worden.
Een team van vier Projectengineers/ -leiders, waaronder Hans, met kennis van o.a. mechanical engineering, process engineering, chemie, elektra is continu bezig om de productie 24/7, dag in dag uit, zo efficiënt, kwalitatief en duurzaam mogelijk te laten verlopen. Hans houdt zich bezig met het regelen, plannen en begeleiden van uiteenlopende projecten van klein tot groot. “Projecten variëren van het aanleggen van een oplaadstation voor elektrische vorkheftrucks inclusief gebouw, compressor tot aan een spoedproject met het hele team om de capaciteit van de bestaande oplosinstallatie te vergroten toen er capaciteitsproblemen waren.”
“Door mijn ervaring als Project Engineer, Production Engineer en Projectmanager bij diverse machinebouwers en binnen de industrie sluit deze rol zeer goed aan. Bovendien klikte het al vanaf het begin erg goed en is de bedrijfscultuur erg plezierig.” Hans wordt vanwege zijn werktuigbouwkundige ervaring ook deels ingezet als engineer, om te ondersteunen bij de nieuwe winlocatie op de Waddenzee. “Het werk is ontzettend afwisselend. Niet alleen door de uiteenlopende projecten en verschillende rollen bij Frisia Zout, maar ook omdat ik zowel op mijn computer bezig ben met bijvoorbeeld planning of engineering en andere momenten in de productie te vinden ben om projecten te begeleiden en mensen aan te sturen.”
Bij de projecten moet Hans schakelen met diverse interne en externe partijen, zoals aannemers, leveranciers, overheidsinstanties, gebruikers, technische dienst en inkoop. “Door de uiteenlopende en multidisciplinaire projecten doe ik veel inhoudelijke kennis op. Met elk project groeit mijn kennis van technieken, leveranciers, producten en wet- en regelgeving. Zo heb ik bij het oplaadstation bijvoorbeeld veel geleerd op bouwkundig gebied en explosieveiligheid, waaronder ATEX. Bij andere projecten leer ik weer veel over o.a. elektra, procestechnologie of engineering. En door het schakelen met diverse partijen leer ik veel over stakeholdermanagement, communicatie en leidinggeven.”
Hans maakt deel uit van het AKOS Projectmanagementteam. Zij kunnen elkaar continu inschakelen voor vragen over bijvoorbeeld de inhoud of aanpak. Daarnaast komt het team een aantal keer per jaar bijeen voor intervisie. “Vanuit AKOS krijg ik veel ondersteuning. Zowel inhoudelijk als qua persoonlijke ontwikkeling en opleiding.” Ook heeft Hans regelmatig contact met andere collega’s, bijvoorbeeld tijdens de personeelsbijeenkomsten. Momenteel leidt Hans een project voor warmteterugwinning, waarbij AKOS Engineers op afstand het leidingwerk doorrekenen en tekenen. Een andere Projectmanager van AKOS ondersteunt Hans om deze flexibele samenwerking te coördineren.